Chiangmai,Thailand

Granny saidso's cake shop

Architects: Housescape Design Lab

Area: 6

Year: 2020

Lead Architects: Peerapong Promchart

Landscape: -

Maker Team: C.Wiruj,  C.Lung Boon, C.Mod

Assistant Maker and Experimental Team: -

Clients: Fern Pawitra Harnsakunatai

Structural Engineer: -

Structural Engineer and Consultant: -

Sanitary Engineer: -

Manufacturers : -

Photographs : Housescape Design Lab

...

Project นี้มันเป็นการต่อเติมออกมาจากบริเวณบ้านหลังเดิม โดยเจ้าของได้ให้ความต้องการมาเพียงแค่ว่า อยากได้ร้านขายขนมกับกาแฟเล็กๆ โดยไม่ต้องให้มีพื้นที่นั่งทาน เพราะลูกค้าส่วนใหญ่จะสั่งจากทางออนไลน์ แต่อยากให้ร้านเล็กๆนี้ มันแสดงออกถึงความรู้สึกอบอุ่นและดูสบายตา

 

จากโจทย์ที่ได้รับมา สถาปนิกเลยอยากออกแบบพื้นที่และบรรยากาศในลักษณะที่ Compact ที่สุด เนื่องจากพื้นที่ค่อนข้างจำกัด อีกทั้งยังมีต้นไม้เดิมที่อยู่หน้าบ้าน ชื่อว่า “ต้นโชค” ซึ่งเป็นต้นไม้แห่งความโชคดีที่คนพื้นถิ่นภาคเหนือนับถือกัน ซึ่งสถาปนิกจะเก็บต้นไม้นี้ไว้เพื่อให้มันกลมกลืนไปกับตัวอาคารที่สร้างขึ้นใหม่ 

 

ดังนั้นแล้ว วัสดุธรรมชาติอย่างไม้จึงเป็นทางเลือกแรกๆ ในการเอามาตกแต่งอาคาร และสถาปนิกได้เน้นไปที่การคัดเลือกไม้ที่ถูกรื้อถอนออกมาจากบ้านเก่าของคนพื้นถิ่นใกล้ๆกัน เพราะการเลือกใช้ไม้เก่านอกจากจะเป็นการ Save Cost แล้ว ยังต้องการให้วัสดุมันบอกเล่าเรื่องราวของมัน เล่าประวัติศาสตร์ของตัวมันเอง ผ่านร่องรอย การปฏิบัติการ และอายุของไม้

 

ส่วนวัสดุอีกอย่างที่นำมาใช้ร่วมกับไม้คือต้องการเน้นไปที่วัสดุสมัยใหม่ที่การก่อสร้างไม่ซับซ้อน เหล็กจึงเป็นทางเลือกอีกทาง สถาปนิกต้องการให้มีการคุมโทนสีของอาคารให้มีสีขาวตัดกับผิวของไม้จริง และให้โครงสร้างอันบอบบางของเหล็กสานเป็นโครง Wireframe เพื่อเพิ่มพื้นที่ทางสายตาให้ดูกว้างขึ้น


... Eng ...
 

This project is an extension from the area of ​​the original house. Which the owner has provided just that Want a small coffee and dessert shop Without having to have a sitting area to eat Because most customers will order from online But want this small shop It expresses a warm and comfortable feeling.

 

From the problems obtained So the architects wanted to design the space and atmosphere in the most compact manner due to the limited space. There is also an original tree in front of the house called "Ton Chok" which is a tree of good fortune that people in the north respect each other. The architect will keep the tree in order to blend in with the new building.

 

Therefore, natural materials like wood are the first choice. In using to decorate the building And the architects focused on selecting the wood that was removed from the old houses of the local people nearby. Because choosing the old wood, in addition to Save Cost, but also want the material to tell its story. Telling its own history through traces of operation And the age of wood

 

Another material that is used in conjunction with wood is to focus on modern materials with simple construction. Iron is another option. Architects wanted the color tone of the building to be controlled to have a white color contrasting with the real wood surface. And gives the delicate structure of the wireframe to increase the visual area